hrad Jestřebí

Habstein, Krušina
Zříceniny skalního hradu pánů z Dubé snad z konce 13. stol. Během 15. stol. byl několikrát dobýván. Od 16. stol. se uvádí jako pustý.
Zřícenina Jestřebí
Skalní hrad Jestřebí se nalézá ve stejnojmenné vesnici u České Lípy. Asi 3 km je odtud vlaková zastávka.
28.5. 2002

turistické

Sporé zbytky dříve tolik mohutného skalního hradu (dodnes se zachovala asi ¼ jeho původní velikosti) uprostřed těžko prostupných močálů vás uchvátí i dnes. V poslední dobou je Jestřebí známo spíše problémy s pro okolní domy nebezpečným odpadáváním kusu skály, na které zřícenina stojí. Domimantní pískovcový suk uprostřed otevřené krajiny vychází asi 25 metrů nad nevýrazný kopeček, který je ale nad okolím vyvýšen o dalších 25m. Jeho dřívější

historie

Nejstarší zmínky o hradu Jestřebí jsou po první jeden a půl století jeho existence spojovány s pány z Dubé, významným šlechtickým rodem, který se ve druhé polovině 13. století spolu se svými příbuznými erbu ostrve protlačil na přední místa české stavovské společnosti. Vůdčí roli mezi nimi hrál nejvyšší komoří Jindřich, který se roku 1295 píše z Dubé a Jestřebí a při zasedání zemského soudu o dva roky později jako Heinman z Jestřebího. V listině

popis

Staveništěm hradu se stal charakteristický skalní blok se základnou užší, než byla horní plocha. Dnešní stav je díky velkým destrukcím částí této skály v 19. století pouze torzem původního. Plocha hradu se výškově rozpadala do dvou úrovní. Na nižší dnes vstoupíme novogotickým točitým schodištěm, vestavěným do bývalé studny. Nad jejím vyústěním se doposud dochovala prostora s dražemi pro upevnění konstrukce rozměrného šlapacího kola, pro něž

Liberecký kraj
     Česká Lípa  (CL)