Hrady.cz
Kamenný památník na jižním úpatí kopce Horka na východním okraji Chlumce. Postaven ke 100. výročí porážky francouzské armády spojeneckými vojsky koncem srpna 1813 podle projektu J. Schneidela. Uvnitř bývalo malé museum, po roce 1945 prostor prázdný.
Jubilejní pomník
Graficke pismenko Na úpatí Horky na východ od Chlumce stojí 26m vysoký pomník, kteý byl vystaven ke 100 výročí bitvy u Chlumce (1813). Pomník byl postaven podle návrhu Julia Schneidela s dominantní plastikou stojícího lva od A. Mayerla. V přízemí pomníku bylo malé muzeum s indiciemi vážícími se oné bitvě.
13.10. 2003

historie

Na kopuli interiéru pomníku, sloužícího coby výstavní síň, vytvořil Karel Krattner fresku s motivem Zmrtvýchvstání.
    Vladimír Studecký, 14.1. 2005
    Johann Adolf Mayerl
    Údajně zasebevražděný autor sochy lva na vrcholu pomníku (viz pověst) se narodil 26. 8. 1884 v Chebu jako syn posledního z tamních proslulých hrnčířů. Vystudoval keramickou odbornou školu v dnešních Teplicích a byl mistrovským žákem J. V. Myslbeka na pražské akademii. Od roku 1924 žil ve Františkových Lázních, po vyhnání roku 1945 až do své smrti 23. 9. 1954 ve Schrobenhausenu. Některá jeho díla se zachovala v Chebu a Františkových Lázních.

pověsti

Říká se, že autorovi sochy lva Adolfu Mayerlovi se při slavnostním odhalení památníku několik lidí vysmálo kvůli nepřirozenému postoji lva na vrchu pomníku, ba dokonce mu údajně řekli, že plastika nevypadá jako lev, ale jako kráva. Chebský sochař se prý zhrozil a zastřelil se v nedalekém Přestanově u hromadného hrobu vojáků.
    Vladimír Studecký-vlastní archiv, 14.1. 2005

pomník, památník