pevnost Josefov

Ples; Josefstadt
Mohutná bastionová pevnost byla vybudována v l. 1780-87 na podnět císaře Josefa II. pro střežení Náchodské branky proti invazi Prusů. Projekt vypracoval inženýr a generál Duhamel de Querlonde. Raritou je systém podzemních chodeb (45 km). K obléhání pevnosti nikdy nedošlo, Prusové ji r. 1866 obešli.
Vchod do přístupné části kasemat
Vlevo ravelin XVII, vpravo bastion I.
Graficke pismenko Mohutná bastionová pevnost Josefov – ve své době vrchol fortifikačního stavitelství konce 18. století byl vybudován pro střežení Náchodské branky, častého směru invazí pruských vojsk. Uvnitř hradeb vznikající město si dodnes drží (striktními pravidly daný) uniformní ráz. Budovy jsou nanejvýš jednopatrové, až na skromné výjimky si udržují svůj klasicistní či empírový vzhled. Důkladně promyšlený systém opevnění z cca čtvrt miliardy 9,5 kilogramových cihel měl v případě obléhání chránit posádku o síle 11.700 mužů po dobu až 5 měsíců (jako nedobytná byla označena pevnost, pokud by dobývání trvalo déle tří měsíců). Důmyslné je zejména podzemí pevnosti, pod městem je dodnes ...

Ravelin No. XIV s reduitem
    Jeden z největších objektů střední obranné liniie na jihovýchodní straně hlavní pevnosti o délce lící 120 metrů. K dosažení vysoké obranné hodnoty byla použita většina známých prvků jako je reduit s dělovými kasematy, dělící příkopy (coupure), traverzy u hlavních zbraní... V týle reduitu se nacházejí vstupy do dělových kasemat a jejich větrací otvory. Reduit je též úplně vybaven komunikačními galeriemi ve dvou úrovních k budování demoličních

Tomáš V., 17.7. 2008
    Menu a stránka samotná se upravuje...

WC, Bezbariérový, Občerstvení, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Úschovna zavazadel, Úschovna kol, Noční prohlídky
    pevnost, bunkr
     Náchod  (NA)