Hrady.cz
Premonstátskou kanonii na hoře Sion (Strahov) založil v letech 1142–43 za podpory Vladislava II. a královny Judity olomoucký biskup Jindřich Zdík. Původně románský areál prošel řadou přestaveb od gotiky po baroko, zachoval si však množství původních detailů. Po roce 1990 obnoven.
Graficke pismenko Premonstrátský řád, založený sv. Norbertem r. 1120 se v Čechách uchytil záhy – již o dvacet let později vzniká románský Strahovský klášter. Zajímavé je, že v tu dobu byl patrně rozlehlejší, než sousední areál Pražského hradu. Význam kláštera slábl po husitské době do té doby, než do něj byly převezeny ostatky sv. Norberta v první polovině 17. stol. Utrpěl své i od Švédů, na čež následovala barokní přestavba. Postupem let vznikají dnes největší lákadla areálu – Teologický a Filozofický sál, Strahovská knihovna a obrazárna. Dvojice věží patří opatskému bazilikálnímu chrámu Nanebevzetí Panny Marie, uvnitř zdobenému freskami a obrazy pojednávajícími ...

klášter
    Praha 1-Hradčany