Den boje za svobodu a demokracii
Cihlový trojlodní novogotický kostel postavený v letech 1888–93 podle projektu J. Mockera v centru tehdejšího druhého největšího města v Čechách. Při výstavbě metra v 70. letech 20. stol. uzavřen, opravy probíhají doposud.
Graficke pismenko Dominantu náměstí Míru na Vihohradech a vlastně celé Ječné ulice při pohledu od Karlova náměstí tvoří dvojice šedesátimetrových věží novogotickéhé baziliky sv. Ludmily, pyšně stojících ve své tmavé kráse režných cihel. Autorem nemohl být nikdo jiný, než téměř výsadní původce “všeho neogotického” v Praze – Josef Mocker. Tím je dáno i datum výstavby – konec 19. století, konkrétně rozmezí let 1888-93. Uprostřed, nad schodištěm směřujícím k vstupnímu portálu, reliéf Krista se sv. Václavem a Ludmilou od Josefa Václava Myslbeka. Barevnost interiéru vytvářejí zdobená okna, ačkoliv část z nich již musela být po náletech konce 2. sv. války vyměněna.

Novogotický kostel sv. Ludmily
    Sv. Ludmila byla vystavěna na konci 19. století, v období let 1888-93. Po výstavbě metra v sedmdesátých letech minulého století, které je v bezprostřední blízkosti základů stavby, byl kostel na dlouhé roky uzavřen – probíhala též úprava interiéru. Od roku 1984 byla sice otevřena opravená část, ale na celkové zpřístupnění se muselo počkat až do roku 1992 – slavnostní bohoslužbu vedl arcibiskup Miloslav Vlk. O rok později byl vysvěcen nový zvon.

Praha 2-Vinohrady