Hrady.cz
Pomník památné bitvy na Bílé hoře 8.11. 1620, kde došlo k rozhodujícímu střetnutí České války. Česká královská armáda byla v hodinovém střetu zcela rozbita spojenými vojsky císaře Ferdinanda II. Habsburského a Katolické ligy. Porážka českých vojsk znamenala likvidaci stavovského povstání.
Graficke pismenko Jedno z nejosudovějších míst naší historie je spolu s přiléhající oborou a letohrádkem Hvězda dnes součástí hlavního města. Bojiště je zčásti pokryto vilovou zástavbou. Památeční mohyla byla r. 1920 umístěna na samý vrcholek Bílé hory, který se naštěstí výstavbě ubránil. Nachází se uprostřed okrouhlého políčka.
Bezproblémová dostupnost je dána sítí MHD, tramvajovou i autobusovou zastávku Bílá hora najdete v nejbližším okolí. Doporučuji si prohlédnout blízký poutní kostel Panny Marie Vítězné. Od roku 2007 je při něm zřízen malý klášter benediktinek s mezinárodní komunitou a objekt kostela je přístupný jen dvakrát týdně v době mše, skupiny si mohou navíc prohlídku předem sjednat se správou kláštera.

historie

Dne 8. 11. 1620 došlo na Bílé hoře k rozhodujícímu střetnutí české války. Česká královská armáda, podporovaná jednotkami Protestantské unie a sedmihradského vévody Gábora Bethlena, pod velením Kristiána z Anhaltu byla v hodinovém střetu zcela rozbita spojenými vojsky císaře Ferdinanda II. Habsburského a Katolické ligy. Porážka českých vojsk znamenala likvidaci stavovského povstání a návrat rodu Habsburků na český trůn. V romantizující literatuře

pomník, památník
    Praha 6-Ruzyně