hrad Jenštejn

Jencenštejn
Zřícenina hradu založeného v 1. pol. 14. stol. Jenecem z Janovic. V 16. stol. nazývaný zámkem. Na počátku 17. stol. již uváděn jako pustý. Zkázu dovršili Švédové roku 1641. Ve 20. stol. zřícenina sloužila jako obydlí chudině.
Věž hradu Jenštejna od silnice
Graficke pismenko Severovýchodně, nedaleko od Prahy je možné nalézt jediného svědka hradu ve věži, která zcela ponořená v místní parazitickou zástavbu, jež hrad bezostyšně spolykala, se majestátně tyčí a připomíná tak doby dávno minulé. Místečko stojí za navštívení v běžné sezoně.
28.5. 2002

Expozice hradu Jenštejn
    Současným majitelem hradu je obec Jenštejn. Ve věži je stálá expozice mapující historii hradu, v bývalém strážním domku, kde je také pokladna, je stálá expozice archeologie Jenštejna a okolí. Zajímavostí je instalace interiéru světnice, ilustrující život chudých lidí (ještě v 1 pol. 19. stol.). Provozovatelem a správcem galerie a expozic je Oblastní muzeum Praha-východ.

historie

Hrad Jenštejn, původně zvaný Jencenštejn a Jencštejn, na Müllerově mapě (r. 1720) Leschtein, byl založen v první polovině 14. století Jenčíkem z Janovic, dvorským místosudím v l. 1336–1361, a z té doby pochází spodní část jeho věže. Vybudován a dostavěn však byl patrně až za Pavla z Vlašimě, notáře královské komory, který jej koupil kolem r. 1368; k tomu roku je také prvně jmenován Pavlem z Jenštejna a to je i první zmínka o Jenštejně. Hrad byl

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Střední Čechy, 12.8. 2005

Rodiny s dětmi, Parkoviště, Suvenýry, Samostatné prohlídky