hrad Jenštejn

Jencenštejn
Zřícenina hradu založeného v 1. pol. 14. stol. Jenecem z Janovic. V 16. stol. nazývaný zámkem. Na počátku 17. stol. již uváděn jako pustý. Zkázu dovršili Švédové roku 1641. Ve 20. stol. zřícenina sloužila jako obydlí chudině.
Jenštejn - zříceniny hradu
Graficke pismenko Severovýchodně, nedaleko od Prahy je možné nalézt jediného svědka hradu ve věži, která zcela ponořená v místní parazitickou zástavbu, jež hrad bezostyšně spolykala, se majestátně tyčí a připomíná tak doby dávno minulé. Místečko stojí za navštívení v běžné sezoně.
28.5. 2002

Expozice hradu Jenštejn
    Současným majitelem hradu je obec Jenštejn. Ve věži je stálá expozice mapující historii hradu, v bývalém strážním domku, kde je také pokladna, je stálá expozice archeologie Jenštejna a okolí. Zajímavostí je instalace interiéru světnice, ilustrující život chudých lidí (ještě v 1 pol. 19. stol.). Provozovatelem a správcem galerie a expozic je Oblastní muzeum Praha-východ.

historie

Hrad Jenštejn, původně zvaný Jencenštejn a Jencštejn, na Müllerově mapě (r. 1720) Leschtein, byl založen v první polovině 14. století Jenčíkem z Janovic, dvorským místosudím v l. 1336–1361, a z té doby pochází spodní část jeho věže. Vybudován a dostavěn však byl patrně až za Pavla z Vlašimě, notáře královské komory, který jej koupil kolem r. 1368; k tomu roku je také prvně jmenován Pavlem z Jenštejna a to je i první zmínka o Jenštejně. Hrad byl

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Střední Čechy, 12.8. 2005

Rodiny s dětmi, Parkoviště, Suvenýry, Samostatné prohlídky