Hrady.cz
Útulna Libušín a Maměnka byly navrženy architektem Dušanem Jurkovičem. V roce 1898 byla postavena Maměnka, v roce 1899 Libušín.Obě stavby jsou nově zrekonstruované.
Libušín (vlevo) a Maměnka (vpravo)
útulna Maměnka teprve čeká na svou rekonstrukci
Graficke pismenko Pustevny, jednu z nejzajímavějších částí Beskyd můžete navštívit pěšky (dost náročný výstup), autem po silnici z obce Prostřední Bečva nebo lanovkou z obce Trojanovice. Z Pusteven se můžete vydat po modré na horu Radhošť a navštívit kapli sv. Cyrila a Metoděje. Je to nenáročná procházka s krásnými výhledy. Z Radhoště se lze vrátit zpět po naučné stezce kolem studánky u Koloucha. Zpáteční cesta po naučné stezce však vyžaduje sucho, je na ní sice méně výhledů (vlastně jen jeden), ale spousta malin a skoro žádní turisté.V této oblasti žije také naše největší šelma rys ostrovid. Asi jej neuvidíte, ale budete-li pozorní, můžete třeba najít ...
8.9. 2003

turistické

V noci z 2. na 3. 3. 2014 vypukl v útulně Libušín požár, po jeho uhašení zbyla z budovy jen ruina. Škody jsou odhadovány na 80 milionů korun.

historie

Dřevěné stavby – útulna Libušín a Maměnka byly navrženy významným slovenským architektem Dušanem Jurkovičem, který zde spojil prvky lidové architektury a secese. V roce 1898 byla po roční stavbě dostavěna Maměnka a o rok později Libušín. Slavnostní otevření obou se uskutečnilo v roce 1899. Podle motivů akvarelových studií M. Alše vyzdobil interiéry Libušína akademický malíř Karel Štapfer. Libušín nabízel společné stolování až dvěma stovkám

Jan P. Štěpánek, Beskydy a pobeskydá 1895 - 1939 (Irena Korbelářová, Václav Peter, Henryk Wawreczka, Rudolf Žáček, Wart, 2001), 8.9. 2003

skanzen
    Zlínský kraj