Pohled na zadní partie kaple
Graficke pismenko Na vrcholu Radhoště ve výšce 1129 m.n.m, nás již zdáli vítá kaple sv. Cyrila a Metoděje. Pohled může někomu rušit telekomunikační stožár, berme jej však jako daň civilizaci jejíž součástí je i internet. Nejprve dorazíme k bronzovému sousoší sv. Cyrila a Metoděje z roku 1905, jehož autorem je Albín Polášek, který je i autorem sochy Radegasta. Potom můžeme navštívit kapli a přístupnou vyhlídku na zvonici s krásným rozhledem. Nápis nad vchodem do kaple hlásá "Milujte se, Slované, a sjednoťte se u víře, kterou zde hlásali svatí Cyril a Methoděj".
Při vchodu do kaple je mohutný kříž. Původní kříž byl na místě sousoší věrozvěstů od roku 1735 dřevěný a od roku 1805 kamenný. Ten však byl při větrné bouři povalen. Nově byl umístěn na nynější místo.
Na místě se 5.července koná pouť.
8.9. 2003

historie

Stavba Radhošťské kaple se připravovala od roku 1881 a dokončena a vysvěcena byla v roce 1898. Vlastní stavba trvala asi 2 roky. Údajně již před tím stála na tomto místě okolo roku 1780 kaple dřevěná. Vlastní kaple je kamenná v románsko-byzantského stylu. Má osm bočních oken, jejichž mozaiky zobrazují jednak výjevy ze života Cyrila a Metoděje, jednak sv. Hedviku, sv. Ludmilu, sv. Václava a sv. Jana Nepomuckého. Osm kulatých oken s mozaikami pod

Nový Jičín  (NJ)

Další kaple v okolí