Hrady.cz
Zatopený bývalý kamenolom ve kterém byla těžba ukončena v roce 1964 z důvodu vytěžení kvalitního kamene. Dnes slouží jako koupaliště bez upraveného vchodu do vody. Hloubka od vodní hladiny je asi 12m.
Zatopený lom u obce Olšovec
2003 ©Luděk Pitter
Graficke pismenko Asi 8 km od města Hranice směrem na Potštát je obec Olšovec. Z Olšovce směrem na Partutovice vede úzká silnička, která nás dovede až k zatopenému lomu, kde se lze vykoupat v krásně čisté vodě. Nedaleko je zřícenina hradu Puchart (2,3km), přímo ve městě Potštát naleznete zámek (5,7km) i když díky péči města připomíná zříceninu. (redakce děkuje V.H.)
4.9. 2003

popis

V kamenolomu po válce obnovily provoz Baťovi závody ze Zlína a po znárodnění získal lom název Svit Gottwaldov a těžba pokračovala až do roku 1964, kdy už byla kvalita těženého kamene natolik špatná, že byl lom definitivně uzavřen. Prostory byly ještě využity druhotně jako provoz obalovny štěrku, ale při výronu horkého vzduchu byla zapálena dřevěná budova drtiče. Příroda si sama na cestu a do prostoru dolu se začala napouštět spodní voda a na

vodní plocha
    lom