Den boje za svobodu a demokracii
Čtyřkřídlý zámek, v jehož zdivu jsou zachovány části původního královského hradu ze 13. st. Na počátku 17. st. přebudován v renesančním stylu. V 18. st. přestavěn barokně. V letech 1842–1945 byly interiéry a fasády upraveny ve stylu druhého rokoka.
Nádvoří
Graficke pismenko V roce 1227 nechal Přemysl I. Jemnici opevnit proti Rakousům. V této době byl také vystavěn raně gotický hrad, s okrouhlou věží. Ten byl zapojen do v té době rostoucí městské fortifikace. Nicméně samotný hrad byl prvně doložen až roku 1295. V majetku králů vydržel až do roku 1530, kdy jej získali páni z Lomnice. Poté byl za jejich správy koncem 16. století přestavěn v renesanční zámek. Další přestavba v 2. polovině 18. století změnila tvář objektu úplně, když byl oděn do pozdně barokního slohu. Následovaly dokonce ještě drobné pseudobarokní úpravy.

Jemnické nedobytné hradby
    Jemnice byla jedním z prvních měst v širokém okolí, které měly pevné hradby. Ty jemnické dal postavit Přemysl Otakar I. v roce 1227. Hradební zeď (místy zdvojená) byla velice pevná. Náležely k ní ještě příkop, val, brány, barbakán a samozřejmě bašty. Hlavní obrannou úlohu nesl tehdy vystavěný hrad na jihovýchodní straně města. Velká brána (dříve Horní) byla přepevná – vnější část byla 4 metry široká s malým průchodem pro chodce. Za ní byl

Mass, Turyna Petr, 19.1. 2004
    Královské město Jemnice bylo založeno v r. 1227; zároveň s ním byl s největší pravděpodobností postaven i hrad. První zprávy o něm jsou z l. 1295 a 1298 a hovoří se v nich o královském purkrabím v Jemnici, a tím také o jemnickém hradu. Do doby krále Jan Lucemburského (1310–1346) se klade vznik jemnické lidové slavnosti „barchanu“. Pověst vypráví, že v r. 1312 táhl král Jan do boje proti Matúši Čákovi, který plenil jihovýchodní Moravu, a

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 21.4. 2004

hrad přestavěný na zámek