Hrady.cz
Sídlištní komplex zaniklé středověké vesnice s hrádkem a tvrzí. V tomto sídlištním komplexu probíhá již více než 40 let rozsáhlý archeologický výzkum.
Krásně čitelný půdorys zástavby
© Roman Řezáč 07/2004
Graficke pismenko V současné době probíhají spory o osud vesnice. Půda na které se nachází není dosud vyjmuta z půdního fondu a tak hrozí, že místo zajímavého turistického místa bude zahrnuta a bude se na ní pěstovat kukuřice. Situaci komplikuje i soukromé vlastnictví.

historie

V roce 1960 byl zahájen archeologický výzkum v místech, kde se vědělo že stávala středověká ves. V první fázi byla odkryta tvrz, následně potom přilehlý dvůr a vesnice. Výzkum a postupné odkrývání probíhá dodnes. Zatím bylo odkryto 17 usedlostí. Každá se skládala zpravidla z trojdílného domu a přilehlých hospodářských budov, dohromady tvořily uzavřenou náves. Základem hospodářství byl chov dobytka a zemědělská výroba. První obyvatelé se zde

nepatrné zbytky zdí
     Třebíč  (TR)