Hrady.cz
Chýnovská jeskyně byla objevena r. 1863. Jeskyně je výjimečná barevností stěn a stropů (tři barvy vápence, tmavý amfibolit). R. 1868 otevřena pro veřejnost jako vůbec první jeskyně v ČR. V 80. a 90. letech 20. stol. byly objeveny rozsáhlé zatopené prostory. R. 2006 prošla jeskyně rekonstrukcí.
Vchod
2003 ©Zbyněk Michálek
Graficke pismenko Délka turistické trasy je 220 m s převýšením 42 m, prohlídka trvá 40 minut, teplota vzduchu 5-9°C. Vzhledem k náročnosti trasy se nedoporučuje vstup dětem do 3 let, osobám s pohybovými problémy a nemocí srdce.
9.2. 2012

turistické

plné vstupné 90,- Kč senioři (věk 65+) 70,- Kč zlevněné vstupné 40,- Kč příplatek foto/video (platí i na mobilní tel.) 40,- Kč Mimo běžnou otevírací dobu je možné sjednat mimořádnou prohlídku pro skupinu osob. Ke vstupnému se počítá 100% příplatek na osobu. Rezervace pro hromadné skupiny je možné dohodnout telefonicky na čísle +420 381 299 034. Zlevněné vstupné: děti ve věku od 6 do 15 let, držitelé průkazů osob ZTP starších 15

9.2. 2012

historie

Chýnovská jeskyně byla objevena r. 1863 při práci v lomu. Řadí se mezi krasové jeskyně, vytvořené působením vody v rozpustných horninách, ale vzhledem k přítomnosti nekrasových hornin (amfibolit) ve vápencovém celku byla vytvořena zejména působením koroze – chemickým rozpouštěním vápenců. Jeskyně je výjimečná barevností stěn a stropů (tři barvy vápence, tmavý amfibolit). Po prozkoumání a potřebných úpravách byla r. 1868 otevřena pro veřejnost

Když bylo ve druhé polovině 20. století v Pacově hoře otevřeno několik velkých lomů, byl vchod do Chýnovské jeskyně objeven v malém selském lomu na jižním svahu kopce. V létě roku 1863 pracoval v lomu skalník Vojtěch Rytíř. Při práci prý upustil kladivo, které zapadlo do rozsedliny ve skále. Aby nástroj našel, musel se do pukliny protáhnout. Překvapen zjistil, že úzká štěrbina se mění v širokou chodbu a pokračuje do hloubky. Zda lamač ztracené

s laskavým svojemním čerpáno z http://www.volny.cz/jeskynechynov/, 11.7. 2006