Hrady.cz
Zřícenina hradu, který vznikl kolem roku 1315. Během husitských válek byl pravděpodobně pobořen a následně zpustl.
Janštejn
Graficke pismenko Budete-li se toulat krajinou kolem Telče, nazapomeňta, že nedaleko v lesích je možné nalézt nevelké zříceniny hradu. Dobře patrné jsou obrysy místností.
28.5. 2002

historie

Počátky hradu Janštejna jsou pro nedostatek pramenů nejasné. Jisté je, že vznikl kolem r. 1315, když se počalo tvořit počátecké panství, původně náležející k Moravě. Štepán z Březnice prodal v r. 1358 Janštejn s městečkem Počátkami a s jiným zbožím markraběti Janovi. Markrabě Jošt udělil toto zboží lénem Ondřeji z Meziříčí, jehož dědici Jan a Jaroslav, synové Jana z Meziříčí, prodali v r. 1383 hrad Janštejn, Novou Ves, Panské Dubenky, díl

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 21.4. 2004

Jihlava  (JI)