Hrady.cz
Dnes slavnostní aula ČVUT se zachovanými zbytka původního zdiva a studně. Kaple byla založena r.1391. V letech 1402-1413 byla působištěm J. Husa. R. 1786 byla zrušena, zbourána. Vyrostl zde 3podlažní dům. 1948-1954 proběhla rekonstrukce.
Betlémská kaple
Graficke pismenko Jeden z nejzásadnějších památníků (nejen) období husitství stojí na svém místě již více jak padesát let. Ano, předtím byla na celých 168 let zrušena a téměř ve své poloze zapomenuta. Od roku 1954 zde však stojí nová železobetonová stavba o rozloze 798 m2 s kapacitou asi 3.000 posluchačů – pro dobré akustické vlastnosti se zde pořádají koncerty. Při obnově kaple se dbalo na zachování posledních pozůstatků původního zdiva, stejně tak jako původních rozměrů a tvarů. Jediný podstatný rozdíl mezi těmito stavbami je použitý materiál, nové podsklepení a určitě též vytápění z podlahy. Proto neobeznámenému návštěvníku může připadat starodávná, plná historie. ...

Shrnutí
    Zakladatelé kaple byli Jan z Mülheimu a kramář Kříž, konšel Staroměstské radnice – ten pro dobro věci věnoval pozemek se sladovnou a zahradou. Jan Hus zde kázal naposledy v únoru roku 1413 (už r. 1410 papež marně nařízoval její zrušení). V několika dalších letech se zde kázalo “ve stejných šlépějích”, ale po vypuknutí husitské revoluce přestává být středem dění. Zásadní přestavbou přešla až r. 1548, kdy byl prostor na místo dřeveného stropu

Praha 1-Staré Město

Další kaple v okolí