Vchod do štoly
Graficke pismenko Vstup do štoly najdete bez problémů ve Stromovce. Od poškození povodní r. 2002 není již veřejnosti přístupná. Nahoře na Letné lze najít ústí svislých šachet. Štola krade vodu Vltavě zhruba v místech Letenského tunelu.
Mass, 21.8. 2003

historie

Císař Rudolf II. v roce 1583 přikázal pánům z české komory (což byl úřad pro správu zemských financí), aby byl pro tento účel vybudován přivaděč vody do rozšířeného a do té doby deštného rybníka v Královské oboře průkopem pod Belvedérským vrškem z Vltavy od novomlýnského jezu. Řízením prací byl pověřen tehdejší vrchní hormistr království Lazar Ercker ze Šrefnkelzu a důlní měřič (maršejdník) Jiří Oeder z Ústí. Pro provedení díla byli najati

Praha 7-Holešovice
    Další ostatní