Hrady.cz
Zajícové z Hazmburka původní tvrz přestavěli na hrad na přelomu 14. a 15.stol. Lobkovicové v 16. stol. přestavěli na renesanční zámek, nechali jej zpustnout. Kryštof Karel Voračický z Paběnic po r.1699 začal zámek barokně upravovat, nebylo dokončeno.
Zámek od severovýchodu
Graficke pismenko Z hradu se dochovaly jen některé základní zdi, na kterých byl stavěn, nikdy nedokončený zámek, jehož zdi se romanticky tyčí nad stejnojmennou vesničkou. Ze stanice Kralupy nad Vltavou je nejlépe jíti podél trati ku Praze a poté přes železniční most. Na hrad vede také oklikou červená turistická značka.
28.5. 2002

Nepřístupný, soukromý majetek.
    28.5. 2002

historie

Původně ve Chvatěrubech stávala tvrz, která byla zřejmě během 14. století přestavěna na hrad, který na přelomu 14. a 15. století získali Zajícové z Hazmburka. V roce 1467 hrad dobylo a pobořilo císařské vojsko. Na místě gotického hradního paláce pak v 16. století vznikl renesanční zámek. Lobkovicové, kteří Chvatěruby získali v roce 1616, však zámek nevyužívali a nechali jej zpustnout, jeho stav pak ještě zhoršilo vydrancování za třicetileté

3.1. 2006

popis

Hrad stojí na nevýrazném skalnatém výchozu na pravém břehu Vltavy. Nepříliš výhodná poloha podporuje teorii o tom, že tu předtím stával dvorec, jehož součástí byl i vedle stojící kostel sv. Petra a Pavla z 1. poloviny 13. století. Z prvotního ohrazení hradu se dochovala hlavně zadní část – masivní zeď postavená do mírného oblouku, v jihovýchodním nároží se čtverhrannou stavbou – snad věží. Šíjovým příkopem dnes prochází cesta, nad ním se tyčí

Ivka (T. Durdík: Ilustrovaná encyklopedie českých hradů, Libri, Praha 2000), 23.10. 2008

hrad přestavěný na zámek