Hrady.cz
Pozůstatky kamenného mostu, který nahradil starší dřevěný most (zmiň. r. 935, zničen povodní cca r. 1157). Byl postaven kolem r. 1167. Most chránily dvě věže (románská Malostranská byla starší než most). R. 1342 se při odchodu ledů ze dvou třetin zřítil a musel být nahrazen novým Karlovým mostem.
Graficke pismenko Juditin most nahrazoval starší dřevěný. Patrně byl 514 metrů dlouhý a až sedm metrů široký. Na rozdíl od dnešního mostu stál na 27 nízkých klenbách, což se mu stalo při povodni osudné. Pozůstatky mostu můžeme najít dodnes - pod Křižovnickým klášterem jsou zachovány pilíře a klenby a do východní poloviny řeky pak zabíhá zbytek původních pilířů. Dále pak v ulici U Lužického semináře čp.82/7 a 77/3 - v domě U zlatého kloboučku. Renesanční stavba s gotickým jádrem v jejímž jižním křídle se nacházejí pozůstatky prvního pilíře Juditina mostu. Po rekonstrukci objektu na hotel byl pilíř citlivě restaurován. Veřejnosti běžně nepřístupné. ...

turistické

Nejvíce pozůstatků z mostu v novodobé historii bylo asi vidět letech 1784 a 1941 - v obou případech byl protržen jez a nízká hladina odhalila 12 pahýlů z pilířů mostu. Jeden z nich byl roku 1965 rozbit za účelem prohloubení plavební dráhy.

historie

Ještě před Juditiným kamenným mostem tu býval prý most starší, dřevěný, o němž je zmínka již z r. 935, kdy bylo převáženo tělo knížete Václava ze Staré Boleslavi do Prahy. Tento most byl také, jak jinak, zničen povodní kolem roku 1157 První celokamenný most u nás (nepočítaje v to hradní most do knížecího paláce na Vyšehradě) byl vybudován až v druhé polovině 12.st. - šlo o tzv. Juditin most, zvaný po manželce krále Vladislava II. jež údajně

most
    nepatrné zbytky zdí