Den boje za svobodu a demokracii
Na místě staršího románského kostela, sloužícího cizím kupcům (součást Ungeltu) byl mezi polovinou 14. a počátkem 16. stol. postaven hlavní farní chrám Starého Města pražského, od husitských válek centrum českého utrakvismu. Barokní úpravy zejména po požáru 1679, udržovací práce v 19.–21. stol.
Pohled na Týnský chrám ze Staroměstského náměstí.
Graficke pismenko Kdysi hlavní husitský chrám města se svými věžemi dotváří typickou atmosféru náměstí - všimli jste si ale, že levá (severní) věž je ne nepatrně menší a užší, než ta pravá? Takovým věžím se řiká Adam a Eva - mohutnější Adam v poledne chrání Evu před nejsilnějšími slunečními paprsky...

historie

Jihovýchodně od dnešního kostela stál od 2. pol. 13. stol. raně gotický svatostánek (zajímavostí je, že ještě v 19. stol stála jeho průčelní věž!), novostavbou nahrazen ve 14. stol. V 80. letech 14. stol. byly hotovy boční lodi, zdivo hlavní lodi a severní portál. Až teprve r. 1457 byl dostavěn krov nad hlavní lodí a během vlády krále Jiřího z Poděbrad, přišel na řadu západní štít - v něm byla postavena králova socha a zlatý kalich (po roce

Tycho de Brahe
    K náhrobku tohoto dánského hvězdáře se váže pověra, že kdo pohladí jeho pravou tvář, přestanou ho bolet zuby....

Rezervace, Suvenýry, Restaurace, Rodiny s dětmi, Bezbariérový, WC, Samostatné prohlídky
    Praha 1-Staré Město