Hrady.cz
Nepatrné zbytky hradu připomínaného již roku 1388. Za husitských válek byl pobořen Oldřichem z Rožmberka. Dnes patrna pouze vyvýšenina, kde se zřejmě nacházelo jádro bývalého hradu a dva náspy s příkopem.
Jediný přímý zbytek hradu
Graficke pismenko Fogelhaus - Flughaus a nebo také Fuglhaus leží 1,5 km od obce Klec v těsné blízkosti rybníka. Hrad postavil pravděpodobně Oldřich z Ústí někdy v letech 1395–1410. Z hradu zůstaly terénní nerovnosti, valy, příkopy a velké množství keramických střepů.
A.Javůrek, 29.12. 2003

turistické

Nepatrné zbytky hradu zvaného Fugelhaus (Vogelhaus - Klec), nacházející se u obce Klec (asi 2,5 km sv. od Lomnice nad Lužnicí) na břehu stejnojmenného rybníka. Hrad, údajně připomínaný již r. 1388, byl za husitských válek pobořen Oldřichem z Rožmberka. Dnes patrna pouze vyvýšenina, kde se zřejmě nacházelo jádro bývalého hradu a dva náspy s příkopem. Místo se nachází v CHKO Třeboňsko a je velmi dobře přístupné (cca 1 km za obcí Klec směrem od

K. Schnelzer, 23.10. 2005
    K hradu Fuglhausu dojdeme příjemnou procházkou po rovné silničce, odbočující před hrází rybníka doprava ze silnice z Klece směrem na Kolence. Asi po osmi stech metrech dojdete k usedlosti Bašta, ještě před ní ale odbočte doleva přes louku směrem k rybníku. V lesíku před rybníkem se nacházejí zbytky hradu Fuglhausu, z něhož vás nejvíce zaujme výrazný příkop. Vlastní hradisko je do značné míry zarostlé kopřivami.
    Jan Kořán, 30.8. 2006
    Zbytky hrádku Fuglhaus najdete na skalnatém, zalesněném návrší na západním břehu rybníka Klec, poblíž stejnojmenné vsi (přístup od hráze po červené značce, pak vlevo). Hrádek se nachází na kraji lesa u samoty. Zachovány jsou valy a příkopy a nepatrné zbytky zdiva. Hrádek se nachází 3 km od Lomnice nad Lužnicí. Hrádek nechal postavit zřejmě Oldřich u Ústí, příslušník rozvětveného roku Vítkovců, někdy po roce 1395. Oldřich z Rožmberka roku 1435

28.12. 2008

Zbytky hradu Fuglhaus u vesnice Klec
    Hrad Fuglhaus (který bývá někdy nazýván tvrzí) stával na břehu rybníka Klec, nedaleko stejnojmenné vesnice. Poprvé je ves zmiňována v roce 1383, kdy byla majetkem pánů ze Stráže. Potomci dalšího majitele, Jana z Ústí, poskytovali na hradě úkryt lapkům, což vedlo k jeho dobytí vojskem Oldřicha z Rožmberka v roce 1435. Po roce 1465 mizí z psané historie a zbytky hradu posloužily k výstavbě nedalekého stavení zvaného Bašta.
    Miloslav Gregor ,Tomáš Durdík - encyklopedie českých hradů, 26.9. 2006

Pověst o lásce
    Když byl obléhán hrad, nemohli se rožmberští dostat na kloub malému, ale dobře opevněnému hradu. A tak jej chtěli vyhladovět. Když jednou objížděli obléhatelé okolí a našli dvojici mladíka s děvčetem, vzpomněl si jeden voják, že včera viděl tohoto mladíka na hradbách. A tak ho zajali a mučili. Ale on nic neřekl, až je napadlo, že budou mučit i dívku. Tak se dozvěděli, že je tam tajná chodba a kde je. Pak oba milence zabili a druhý den, když

Pověsti z Lomnice nad Lužnicí, 19.8. 2003

Časová osa