Hrady.cz
Zaniklý dvůr a tvrz Provod řečená také Prochod připomínána již kolem roku 1300, 1375 povýšena na manský dvůr. Za husitských válek byla tvrz zničena a zbyl jen dvůr. Dnes jsou patrné pouze základy po několika stavení ukryté v lese.

Zánik Prochodu

Graficke pismenko Po střídání majitelů se dostalo zboží panu Ondřeji Ungnádovi. A ten jej dostal jako zástavu od Ferdinanda I spolu s Hlubockým panstvím. Poslední zmínka je roku 1551 kdy si pan Ondřej Ungnád ponechal Prochod jako výměnek spolu s dalším zbožím. Ale roku 1562 při prodeji Jáchymu z Hradce je Prochod jmenován jako les.
20.8. 2003

Vznik Prochodu
    Prochod nebo také Provod je připomínán kolem roku 1300. Roku 1375 je povýšen na Manský dvůr. Roku 1409 je Matěj Čelístko z Prochodu členem bandy jakéhosi Matěje, kde je i Žižka. Loupí v okolí a škodí na Rožumberském zboží, kvůli řožumberkým roztahovačným plánům, které je zbavily majetku. Podle ústního podání končí Prochod jako tvr po husických válkách a pak je zde pouze dvůr. Ale v kronikách se sním setkáváme ještě dál. A to i ve sporech

Jozef Baštíř, 20.8. 2003
    Manský dvůr Provod, nebo také Prochod, který náležel k hradu v Hluboké nad Vltavou. Byl tvořen vlastně dvěma dvory. Obě měly věže. A jsou patrny jen kamenné základy. Jsou zde i nálezy keramiky z 13 stol a vrcholného středověku. Po husických válkách spustl a po roce 1500 je zde les. Zůstal pouze poplužní dvůr který zanikl za 30leté války nejspíš. Je zde hojně nálezů keramiky z 16 stol. Zmínky jsou v urbáři panství Třeboň, jeden z majitelů se

České Budějovice  (CB)
    Lišov