Hrady.cz
Poutní ranně barokní kaple postavená r. 1682 - 83 (zakladatelem byl kapucín Ladislav Bilín).R. 1725 přistavěny ambity a 4 nárožní kaple a r. 1882 pseudorománsky upravena roku.
Pohled ze Sušice od řeky
© Luděk Pitter 09/2006
Graficke pismenko Pro tento kostelík je vžitý a na mapách i v literatuře používaný název kaple Anděla Strážce , nebo "Andělíček". Na stránkách Českobudějovické diecéze se však uvádí název poutní kostel sv. Andělů Strážných. Kaple Anděla Strážce se nachází na lesnatém kopci nad Volyní.

turistické

Kaple Anděla strážce se tyčí nad Sušicí, na kopci pravého břehu Otavy ve výšce 552 m n. m. Místo je z města nepřehlédnutelné, okrové zdi kaple svítí na holém vršku za řekou. Od kaple je také pěkný výhled na město či protilehlý kopec s rozhlednou - Svatobor.
    Mass, 19.8. 2003

historie

Ranně barokní kaple z let 1682 - 83 byla vystavěna na způsob poutnických kaplí kapucínským řádem (zakladatelem byl kapucín Ladislav Bilín), za přispění sušických měšťanek. Roku 1725 pak byly přistavěny ambity a 4 nárožní kaple. Stavba byla roku 1882 pseudorománsky přestavěna a upravena roku 1936.
    Zpracovalo IC Sušice, 6.7. 2005

popis

Uprostřed čtvercového ambitu, otevřeného ke středové kapli půlkruhovými arkádami, stojí kaple krytá bání. V nárožích ambitu čtyři šestiboké kaple, též kryté bání.

Klatovy  ( KT)
    Sušice I