Hrady.cz
Původně románský kostel osady v západní části pozdějšího Starého Města byl od roku 1238 sídlem kolegiátní kapituly. Ta provedla gotickou novostavbu (1313–71). Od roku 1420 farní podobojí, roku 1625 ho císař i s přilehlými objekty věnoval dominikánům. Ti postavili klášter a barokně upravili kostel.
Kostel sv. Jiljí v pohledu ze Staroměstské radnice
Graficke pismenko Poměrně vysoká gotická bazilika (se stavbou se započalo r. 1339) proslula od r. 1364 českým kázáním Jana Milíče z Kroměříže. Dalším výrazným jménem kapituly byl sv. Jan Nepomucký, který byl jejím členem 1387-8. Od roku 1420 do 1626 byl kostel utrakvistický, poté přešel pod řád dominikánů. Teprve ti se r. 1663 jali postavit (Lurago, Orsi) rozsáhlý barokní klášterní komplex rozkládající se mezi ulicí Husovou, Jalovcovou a Jilskou na parcelách řady měšťanských domů. Rozsáhlá barokizace kostela probíhala od třicátých let 18. stol.

turistické

Areál kláštera Dominikánů u chrámu sv. Jiljí tvoří čtyři lichoběžníkovitě uspořádané křídla, jedno z nich rozděluje vnitřní prostor na dva dvorce. Venkovní fasády dvou až třípatrových budov nejsou nijak zvláště výstavní, za zmínku stojí snad jen raně barokní portál v Jalovcové ulici.

pověsti

Divoká bouřka z 28.června 1432 udeřila bleskem do kostela sv.Jiljí takovou silou, až zahořel celý krov, na uhel byl prý ve čtyřech hodinách i se všemi zvony. V kostele pak blesk zabil nešťastnou ženu, která právě pohřbívala svého utopeného muže....

Praha 1-Staré Město