Hrady.cz
Hvězdárenská věž je součástí Klementina, vystavěného jezuity jako kolej. Byla postav. v l. 1721-23 (arch. F. M. Kaňka). R. 1748 přestavěna dle návrhu arch. A. Luraga. Na střeše věže je olověná socha Atlanta z r. 1727, pocházející z dílny M B. Brauna.
Hvězdárenská věž a její pražská konkurence
Graficke pismenko Do astronomické věže Klementina se vstupuje vedle zrcadlové kaple. Na věž je možné se dostat pouze v rámci prohlídky, která kromě věže zahrnuje ještě barokní sál, nejstarší část klementinské knihovny. V interiéru věže jsou umístěny staré měřící přístroje, sloužící k meření času a zejména k pozorování hvězd. Fotografovat je zde bohužel zakázáno

turistické

Astronomická věž se nachází v samém centru Starého Města, a proto je odtud velice hezký a zajímavý rozhled. Například kostel svatého Jiljí v Husově ulici nevypadá odnikud tak monumentálně, jako právě odtud. Bohužel není právě snadné se na ní dostat (drahý vstup).

Budova Klementina
    Jezuité působili v místech dnešního Klementina již po roce 1558 ale jejich zásadní nástup přišel přičiněním Fridricha II. (bitvě na Bílé hoře). V té době vypudili z areálu dominikánya a sami se pustili do stavby obrovského komplexu budov. Klementinum je důkazem o nadvládě jezuitů v Čechách. Je to jejich největší stavba u nás (kvůli její výstavbě muselo být zničeno 32 domů, klášter, tři kostely,a dvě zahrady). Stavbu Klementina ukončil až v 18.

Observatoř
    Kolem poloviny 18. stol. věž začala být využívána k astronomickým a klimatickým měřením. Pravidelně se tu teplota měří od roku 1775, ale již ne na věži, ale na plošince na střeše protilehlého křídla Klementina. Po dlouhý čas se odtud také hlásalo poledne - vyvěsili vlajku a z protilehlého břehu následoval mohutný výstřel z děla. Roku 1773 se observatoř stala státním ústavem. Za první republiky se astronomové odtud odstěhovali na novou hvězdárnu

věž
    Praha 1-Staré Město