Hrady.cz
Rozhledna (63,5 m, 318 m n. m.) byla postavena Klubem českých turistů r. 1891. Je postavena dle vzoru Eiffelovy věže v Paříži, jen je asi pětkrát menší. Návrh architekti František Prášil, Julius Souček a Vratislav Pasovský. R. 1979 uzavřena pro špatný stav, po opravě byla znovu otevřena r. 1991.
Petřínská rozhledna
Graficke pismenko Stavba od architektů Ing. F. Prášila a ing. J. Součka stojí na 11 metrů hlubokých základech. Uprostřed je osmiboký tubus pro výtah, jenž je obtočen schodišťi (jedno pro chůzi nahoru a druhý dolů - 299 schodů) Vyhlídková galerie je ve výšce jen 53 metrů, ale výhled je díky svému umístění na kopci doopravdy impozantní. Konstrukci o celkové váze cca 170 tun zhotovila mostárna První českomoravské strojírny v Praze.

historie

Klub českých turistů myslel na obdobnou stavbu již od světové výstavy v Paříži v roce 1889, při které byla představena Eiffelova věž. Organizace a konstrukce proběhla bez problémů, stačilo sehnat potřebné finanční zdroje (zejména od vlastenců). Práce započaly 16. března 1891 a hotovo bylo už 20. srpna téhož roku. Rozhledna je asi pětkrát nižší než její vzor, což je ale částečně vynahrazeno jejím umístěním na špici Petřína.