Hrady.cz
Na místě románského kostela německých kupců (poprvé přip. snad 1069), goticky upravovaného, postavili 1732-7 zdejší benediktini dle projektu K. I. Dientzenhofera vrcholně barokní chrám. Po zrušení kláštera 1785 profánní využití, od 1865 pravoslavný.
Kostel sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí
© Jan P. Štěpánek 07/2007
Graficke pismenko Dnes neodmyslitelný prvek Staroměstského náměstí je jeho součástí teprve krátce. Většinu svého "života" byl zakryt Krennovým domem, který navazoval na (později nacisty též zničenou) budovu radnice. Krennův dům (čp. 936) byla barokní stavba z druhé poloviny XVIII. Jako mnoho dalších památek byl zbořen při asanaci na přelomu XIX. a XX. století (1901). Tak bylo odkryto dílo architektů Dienzenhoferů, původně určené pro podhled.

Praha 1-Staré Město