Hrady.cz
Výběžek s malou zříceninou nad Vltavou byl sídlištěm již v pozdní době kamenné. R. 1650 zde byl postaven viničný lis, později přestavěn na letohrádek, ve 40. l. 18. st. byl vypálen. R. 1858 při stavbě železnice jej upravili na romantickou zříceninu.
Graficke pismenko Návštěvu tohoto místa vám nemohu než doporučit - ať už rádi procházíte dávná sídla a hradiště, obdivujete romantické zříceniny, užíváte si zajímavé výhledy do krajiny, nebo jste třeba fanoušci funkcionalistické architektury vůkol...

historie

Výrazný holý výběžek nad Vltavou čítá svojí historii až do dob pravěku - sídliště z pozdní doby kamenné bylo hrazeno jednak příkrým srázem k řece, ale také až 6m širokým příkopem s palisádou. Dnes tvoří z daleka viditelnou dominantu malá zříceninka - ať už viničního lisu, kaple, nebo letohrádku poničeného bavorksými a francouzskými vojsky v polovině 18. století (podle toho, která teorie o původu stavby je vám bližší). Teprve až v 19. stol se

hradiště
    Praha 6-Dejvice