Staroměstská mostecká věž z Křižovnického náměstí
© Jan P. Štěpánek 07/2007
Graficke pismenko Staroměstská mostecká věž je dílem Petra Parléře. Vedle obranné funkce měla i význam reprezentační (dnes se mluví o jedné z nejkrásnějších v Evropě), o čemž svědčí bohatá plastická výzdoba (ikdyž částečně poničena švédskými vojsky roku 1648). Na straně staroměstské jsou sochy panovníků Karla IV. a Václava IV. a také plastika svatého Víta (patrona mostu), ve druhém patře pak postavy českých patronů svatého Vojtěcha a svatého Zikmunda. Nad branou jsou umístěny znaky zemí říše Karla IV. a motiv ledňáčka v závoji (symbol jeho syna Václava). Na vnitřním schodišti je socha věžného - ojedinělý počin ztvárnit prostého anonymního člověka, což ...

historie

Staroměstská mostecká věž byla vybudována zároveň s gotickým mostem založeným Karlem IV. v roce 1357
    Mass, 17.8. 2003
    Popravy 27 českých pánů na Staroměstském náměstí 21. června 1621
    Kat Mydlář vynesl dvanáct hlav popravených hned odpoledne po vykonané exekuci ve dvou putnách, tak jak mu bylo nařízeno, na Staroměstskou mosteckou věž a tam je z horního ochozu jednu po druhé vystrčil nabodnuté na dlouhých železných prutech v drátěných koších, aby byly všechny zdola dobře viditelné. Šest jich pak trčelo z věže na staroměstskou stranu a šest na opačnou stranu směrem k Menšímu Městu pražskému, právě nad vstupem na vlastní

brána, opevnění
    Praha 1-Staré Město