Hrady.cz
Karlův most dal postavit císař Karel r. 1357. Stavbu vedl Petr Parléř. Dokončen byl r. 1402. Je 515 m dlouhý a má 16 mostních oblouků. Sochařská výzdoba 31 plastik vznikala v letech 1657-1938.
jižní strana mostu z Kampy
© Milan Caha 04/2008
Graficke pismenko Sice ne nejstarší, ale rozhodně nejnavštěvovanější most u nás vám doporučuji navštívit hodně brzy ráno, ještě než ho zaplní houfy turistů. Dolehne na vás atmosféra mnoha staletí. Kdo ví - možná je to i tím, že most byl založen Karlem IV. roku 1357 na radu jeho astrologů údajně přesně 9. 7. v 5 hodin a 31 minut (aby liché číslovky šly vzestupně a sestupně - 135797531). Dřívější Kamenný most je široký 9,40 - 9,50 metru a délka dosahuje 515 metrů (16 oblouků). Ve své délce je třikrát zalomen a proti proudu je nepatrně vypouklý. Barokní sochařská výzdoba (originály jsou uschovány v lapidáriu a v kasematech Vyšehradu) je dílem zejména Matyáše Brauna z Insbruku, ale také Jana Brokofa ze Spišské Soboty a jeho syna Maxmiliána.

Historická rekapitulace
    "Vzácný a vysoce prospěšný klenot Prahy", jak je nazýván Karlův most ve starých rukopisech mostní knihy, byl po staletí své existence mnohokrát poškozen přírodními katastrofami či válečnými i jinými zásahy a následně nesčíslněkrát znovu opravován a zpevňován. Již deset let po zahájení stavby, v roce 1367, pobořila velká voda pilíř rozestavěného mostu a současně díl sousedního dřevěného provizória na torzu staršího mostu Juditina. I nadále pak

Klub za starou Prahu, 17.8. 2003
    První zmínka o mostě, který byl na místě dnešního Karlova mostu spojující Staré Město s Malou Stranou je již roku 1118. Avšak povodeň v roce 1157 si tento dřevěný most vzala ssebou a tak bylo z podnětu královny Judity (maželka Vratislava I.) rozhodnuto o stavbě kamenného mostu. Stavba byla zahájena 1158 a na dokončení si musela dva roky počkat. Juditin most ovšem podlehl další zničující povodni v roce 1342. A tak Pražanům nezbývalo než postavit

most
    Praha 1-Staré Město