© Milan Caha 10/2009
Graficke pismenko Spolu se Staroměstskou mosteckou věží je jedinou dosud stojící branou opevnění Starého Města. Zachovaly se také dvě hradební věže, obě ve dvorech policie v Bartolomějské ulici. Stavitel Rejsek ji založil tak poctivě (9m), že by mohla být i dvojnásobně vysoká. Prašná brána v nynější neogotické podobě patří spolu s přilehlým Obecním domem k symbolům hlavního města. Současný vzhled ale pochází až z období let 1878-86, kdy byla přestavěna pod vedením Mockera. Ten odstranil věžní hodiny z r.1823, dříve nevýraznou střechu nahradil tzv. dlátkem (strmá valbová střecha). Kolem ve výšce 43m osadil úzký, dnes přístupný ochoz, ze kterého je krásný pohled na město. ...

historie

Dávná brána staroměstské fortifikace v těchto místech se jmenovala U sv. Ambrože, později ji nahradila Hotská. Tento vnitřní pás hradeb byl po založení Nového Města bezpředmětný, proto postupně chátral. Od svého špatného stavu poté získala svoje přízvisko Odraná. Taková brána se však rozhodně nehodila vedle Králova dvoru, od roku 1383 sídla našich králů. Proto byla stržena, aby zde mohla být vystavěna nová, spíše než obranná reprezentativní

brána, opevnění
    Praha 1-Staré Město