Hrady.cz
Třípatrový objekt, téměř zapuštěný do terénu byl vybetonován 16.-21.8.1937. Vybaven byl protiplynovou předsíní, ubikací velitele, místností pro velitele, skladem munice, sociálním zařízením, telefonní ústřednou. Dodnes je zachován pozorovací zvon.
Celkový pohled na srub K - S 12b Utržený
2003 ©Jiří Cukr
Graficke pismenko Srub s pozorovatelnou K – S 12b Utržený se nachází v dominantní poloze v nadmořské výšce 696 metrů na severním svahu vrcholu Veselka mezi městem Králíky a obcí Červený Potok. Přístup, který je dobře značen směrovými tabulkami, je pro pěší i motoristy stejný. Z Králík je třeba vyrazit směrem na osadu Dolní Hedeč, kde se asi po dvou kilometrech nachází asfaltová odbočka vlevo. Z ní je třeba v nejvyšším místě stoupání pokračovat pěšky přes louku kolem ohradníku. Utržený, který je součástí tvrze Hůrka, ale není s ní propojen podzemní chodbou, je již několik let postupně rekonstruován. Největší raritou je zachovalý původní pancéřový ...
Pavel a Jiří Cukrovi, 11.8. 2003

turistické

Objekt pozorovatelny se nachází na kopci Veselka nad obcí Červený Potok u Králík. Přístupová cesta pro pěší začíná v Červeném Potoce naproti autobusové zastávce a vede po louce na kopec Veselka. Tento je patrný ze silnice před Červeným Potokem z Králík směrem na Hanušovice. Další přístupová cesta - vhodná pro motoristy vede z Králík směrem ke klášteru na Hedeči. V druhé prudké pravé zatáčce se odbočí vlevo na asfaltovou polní cestu a

Jiří Vaněrek, 4.5. 2004

historie

Objekt byl vybetonován ve dnech 16. – 21. srpna 1937 jako třípatrový ve III. třídě odolnosti a byl celý vyjma zvonu zapuštěn pod okolní terén. Celková spotřeba betonu byla 1405 metrů krychlových. Původně byl vybaven jedním zvonem pěchotním a jedním dělostřeleckým pozorovacím, dvěma lehkými kulomety, radiostanicí, filtrovnou, záchodem s umývárnou, posádku mělo tvořit 18 mužů. Za okupace byl stejně jako další pevnosti poškozen zkouškami

WC, Rodiny s dětmi, Suvenýry
    pevnost, bunkr