Hrady.cz
Klášter benediktinů zal. r. 1139 biskupem Ottou a knížetem Soběslavem a jeho manželkou Adlétou. Od roku 1149 patří premonstrátům. Románský kostel po požáru r. 1712 zničen. V l.1713 - 1714 postasven J. B. Santinim nový kostel ve stylu barokní gotiky.
Rajská zahrada
Graficke pismenko Obec Želiv nalezneme 10 km západně od Humpolce a 17 km severně od Pelhřimova.
Díky své poloze, 5 km od dálnice D1 mezi Prahou a Brnem, je snadno dosažitelná. Místo se těší velké oblibě rybářů, houbařů a turistů. Je zde mnoho možností k výletům do okolí. Navštívit můžeme Humpolec a nad ním zříceniny hradu Orlík, Pelhřimov se zámkem a muzeem rekordů a kuriozit, druhou nejvyšší horu jižní části Českomoravské vysočiny Křemešník s rozhlednou a poutním kostelem, Ledeč nad Sázavou s hradem, hrad Kámen aj.

turistické

Klášterní komplex Opatství Želiv nabízí nejen klid a pohodu, ale také ubytování a příjemné posezení v klášterní zahradě. Ochutnat zde můžete také pivo z klášterního pivovaru, který je součástí komplexu. Vaří se zde pivo belgického nebo holandského typu.
    cestovní ruch, Pelhřimov, 1.4. 2009

historie

Kostel Narození Panny Marie a klášter byly založeny roku 1139, nad soutokem říček Želivky a Trnávky. Původní mužský řád benediktinů byl brzy nahrazen premonstráty. Z jejich řad vyšel i známý husitský kazatel Jan Želivský. Archeologickým výzkumem bylo potvrzeno, že románský konventní kostel stával v místech dnešního chrámu. Románská chrámová stavba byla basilikou, jak nasvědčuje odkrytá apsida severní postranní lodi a jižní obvodová zeď. Tyto

Klášter – centrum duchovní a kulturní, ale také internační tábor a léčebna
    Klášter se nachází v obci Želiv, která se nachází 18 km od Pelhřimova ve směru na Červenou Řečici. Klášter byl založen v r. 1139 pražským biskupem Ottou a českým knížetem Soběslavem a jeho manželkou Adlétou pro benediktiny. Po deseti letech však Želiv opustili. Komunita premonstrátů přišla brzy na jaře r. 1149. Už v předhusitské době byl klášter významným duchovním i hospodářským centrem širokého kraje. Původně byl klášter postaven ve slohu

cestovní ruch Pelhřimov / původní text archiv Želivského opatství/, 11.11. 2009

WC, Bezbariérový, Občerstvení, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Ubytování, Pronájem prostor, Svatby