zámek Mikulov

Regionální muzeum v Mikulově
Zámek přestavěný z románského hradu. V 16. a 17. st. renesančně upravován. V r. 1718 vyhořel a byl barokně přestavěn. Zdržoval se tu Napoleon a v r. 1866 zde bylo podepsáno prusko - rakouské příměří. V r. 1945 poškozen požárem, poté zrekonstruován.
Graficke pismenko Hrad ve městě rozhodně nepřehlédnete. Ať přijíždíte odkuďkoliv, tak již z dálky vidíte skalnatý masiv na kterém je posazen. Na protějším kopci svítí do dáli opravené poutní místo, kousek severně je zřícenina dělostřelecké věže.
Dole v podhradí je velice pěkné náměstí.

historie

Vlivem válečných nájezdů se z románské, první historicky doložené, stavební etapy města nic nezachovalo, vyjma jediné stopy ze zámeckého vrchu, kde vyrostl kolem roku 1218 středověký královský a od roku 1249 lichtenštejnský hrad. Dodnes zachovanou uměle vytesanou skalní branou se vcházelo do hradního nádvoří a hradního paláce , střeženého od severu válcovou věží z poloviny 13.století. V budování hradu pak pokračují první Lichtenštejnové.

web, 10.8. 2003
    Jednou z výrazných dominant jižní Moravy je mikulovský zámek, stojící na Zámeckém vrchu v malebné krajině pod Pavlovskými vrchy při staré obchodní cestě. Na Zámeckém vrchu byl vybudován počátkem 13. století hrad, i když nelze vyloučit, že místo mohlo být opevněno již dříve. Je sice poprvé doložen už ve středověkém falzu hlásícímu se k r. 1218, ale jeho existenci potvrzují zprávy až z r. 1249. Tehdy byl v zeměpanském držení a hrál úlohu správného

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 21.4. 2004

WC, Rodiny s dětmi, Program pro školy, Občerstvení, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Úschovna zavazadel, Pronájem prostor, Samostatné prohlídky
    hrad přestavěný na zámek
     Břeclav  (BV)