Hrady.cz
Dělostřelecká renesanční věž z 15. století postavená na skalce severně nad centrem Mikulova. Chránila z této strany snadno ohrozitelné město a zámek. Dnes slouží jako vyhlídka.
dělostřelecká věž na Kozím vrchu od jihu
vlastně se jedná o dělostřeleckou předsunutou věž vystavěnou na ochranu zámku od severu na tzv. Kozím vrchu
© Jan P. Štěpánek 07/2008
Graficke pismenko Dělostřelecká věž, spolu se Sv. kopečkem a zámkem jedna ze tří neodmyslitelných dominant Mikulova, je dostupná poblíž rozsáhlého židovského hřbitova po červené značce. Dnes nám poskytuje krásný výhled, ale v dřívějších dobách tato strategicky umístěná obranná stavba hrála významnou roli při kontrolování cesty z Vídně na Brno. Někdeší název "Knieberg" je odvozen od záhybu, jenž zde obchodní cesty tvořily.
V 15. století zde tady vyrostla dvoupatrová dělostřelecká věž z ochozem, v prvním patře osazená střílnami. Výrazně se tak zvýšila obranyschopnost celého mikulovského areálu.

věž
    rozhledna