Hrady.cz
Sypaná hráz na Bílé Desné, plánovaná jako část soustavy přehrad na úbočích Jizerských hor, budované po povodni 1897. Krátce po dokončení se 18. 9. 1916 vinou nekvalitní stavby protrhla a způsobila největší katastrofu svého druhu v českých zemích.
Protržená přehrada
Graficke pismenko Na zajímavé místo se dostanete po značených turistických trasách. Kráčíte-li po dně bývalé přehrady a pozorujete zbytky vypouštěcích mechanismů, padá na vás jaká si nálada, plná slov KDYBY...
Mass, 7.8. 2003

historie

1845-1899 V tomto období, konkrétně v letech 1846, 1850, 1858, 1860, 1875, 1888, 1890,1897 a 1899, docházelo v podhorských oblastech Jizerských hor a západních Krkonoš k opakovaným povodním, když ta v roce 1897 byla nejhorší. 1897 17.7. Ve vyšších polohách Jizerských hor začíná vydatně pršet. 1897 29.7. Meteorologická stanice na Nové Louce zaznamenala rekordní 24-hodinový úhrn srážek čítající 345 litrů/m2. Říčky jsou stále

vodní plocha
    přehrada