Hrady.cz
Kostel poprvé uveden r.1350. R.1742 vyhořel. V letech 1744-1748 postaven nový, barokní. Věž dokončena až r.1793. Na vnější stěně sakristie jsou zasazeny tři figurální náhrobky ze 16.st. V kostele se nachází kostelní rodinná hrobka rodu Šternberků.
Kostel sv. Bartoloměje
Pohled od jihu

Divišov - barokní kostel sv. Bartoloměje

Graficke pismenko Dominantou obce Divišov je barokní kostel sv. Bartoloměje postavený již před rokem 1374. V roce 1742 podlehl ničivému požáru obce včetně zvonu. V nově postaveném kostelu je mimo jiné také obraz Panny Marie Divišovsko (kopie obrazu z římského kostela Ara coeli) a hrobka, která sloužila jako rodinná hrobka rodu Šternberků.
obecné informace, 5.8. 2003

turistické

Divišov se nachází 16 km východně od Benešova a 3 km jižně od dálnice D1, exit Šternov. Obec je známá výrobou plochodrážních motocyklů JAWA.

historie

Divišovský kostel je poprvé v literatuře uveden v roce 1350. Původně byl postaven v gotickém slohu, inspirovaný španělskou architekturou. V roce 1742 vyhořel a tehdy byly zničeny i kostelní zvony. V letech 1744 - 1748 byl na místě starého kostela postaven kostel nový, v pozdně barokním stylu, zasvěcený sv. Bartoloměji. Vysoká věž vystupující jako rizalit ze vstupního, západního průčelí, byla dokončena až r. 1793. Byl ulit i nový zvon a

Benešov  (BN)
    Divišov