zámek Lipová

Hanšpach/Hainspach
Barokní zámek postavil v l. 1737–39 Leopold A. Salm-Reifferscheid (arch. G. Costa). R. 1891 se stal majetkem rodu Thun-Hohensteinů, r. 1924 JUDr. J. A. Růžičky. R. 1948 byl zestátněn (domov důchodců). Od r. 1970 chátral. R. 2011 odkoupen spol. Via Tempora Nova o.s. a byla zahájena jeho rekonstrukce.
Graficke pismenko Na zámku v Lipové se konají různé kulturní akce - r. 2012 zde byla benefiční aukce fotografií a malířských děl, ve stejném roce se zde konal první ročník Lipovských hudební slavnosti.

Zámek jako kalendář
    Stavba zámku je zajímavá mimo jiné také tím, že v sobě skrývá kalendář: zámek (1 rok) má 12 komínů (12 měsíců), 52 pokojů (týdnů), 365 oken a dveří (dní) a 7 schodišť (7 dní v týdnu).
    Historie zámku:
    Barokní zámek Lipová (Hainspach) býval sídlem jednoho z nejvýznačnějších a nejstarších evropských šlechtických rodů Salm-Raifferscheidt-Hainspach. Zdejší panství se dostalo do majetku rodu sňatkem Marie Anežky Slavatové s Františkem Vilémem Salmem-Reifferscheidem. Zámek byl postaven v letech 1737 – 1739 místo starého, nevyhovujícího zámku, postaveného na počátku 16. stol. Nový zámek dal postavit Leopold Antonín Salm-Reifferscheid, architektem

E.H. podle http://www.viatemporanova.cz; Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku 3., kolektiv autorů, nakl. Svoboda 1984; Ilustrovaná encyklopedie českých zámků, Pavel Vlček, Libri 1999, 5.7. 2013

popis

Barokní trojkřídlá dvoupatrová budova s valbovou střechou a vikýři. Na straně do dvora je pravoúhlý portál s bočními pilastry, nad kterým je francouzské okno s balkonem, neseným lvími hlavicemi. Nad francouzským oknem je trojúhelníkový fronton. Střední část s rizalitem završuje trojúhelníkový štít, nad štítem bývala hodinová vížka. Nádvoří uzavírá terasa s balustrádou. U zámku bývala francouzská barokní zahrada, obehnaná asi 1 m vysokou kamennou

E.H. podle http://www.viatemporanova.cz; Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku 3., kolektiv autorů, nakl. Svoboda 1984, 5.7. 2013