Hrady.cz
Součást vojenského pevnostního systému z 18. st. Vězení pro vojáky a politické vězně, např. pachatele atentátu na F. F. d´Este. Od r. 1940 věznicí gestapa. 1945–8 sloužila jako internační tábor pro válečné zajatce a Němce určené k odsunu.
Graficke pismenko V Malé pevnosti se nacházejí exposice Malá pevnost 1940–45, Výtvarné umění v ghettu a věznici, Terezín 1780–1939, Koncentrační tábor Litoměřice 1944–45, Internační tábor pro Němce 1945–48.
Příjezd do Terezína od dálnice D8 po silnici II/608 (z křižovatky Doksany), od silnice I/15 z okružní křižovatky na severozápadním okraji města. V prostoru dolního retrachementu je rozsáhlé placené parkoviště, u něj zastavují i některé autobusové linky (ostatní na náměstí, asi 1 km od Malé pevnosti). Nejbližší železniční stanice Bohušovice nad Ohří je vzdálena asi 3 km od Malé pevnosti, zastavují zde i rychlíky Praha - Děčín a zpět.

Malá pevnost v Terezíně
    Předsunutý objekt Hlavní pevnosti, zvaný Malá pevnost (dříve též fort B) chrání přechod přes Ohři z východu. Byl postaven v letech 1780–90 jako samostatně hájitelný celek s vlastním zavodňovacím a minovým systémem. Až do zrušení pevnostní funkce roku 1888 jím procházela silnice na Prahu, dnes odkloněná přes prostor horního retrachementu: na jižní straně Malé pevnosti dodnes najdeme Pražskou bránu s přístupovým mostem. Malá pevnost fungovala od

Ivan Grisa, dle Turistická mapa Terezín, Město Terezín 2006, 22.2. 2010

WC, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Samostatné prohlídky