Hrady.cz
V barokní zámek byla kolem roku 1651 přestavěna starší tvrz. V r. 1754 byl přestavěn a upraven pro účely obývání vrchností. Později byl využíván státním statkem Hluboká. V současnosti je zámek v soukromém vlastnictví.
Zámek od jihozápadu
Graficke pismenko Zámek je touto dobou na prodej (asi za 4 500 000 Kč). Potřebuje však vetší rekonstrukci... Leží nedaleko Dolního Bukovska (asi 3 km), což je ves asi 20km od Č. Budějovic. Zámek má čtvercový půdorys s velkým dvorem.
V přízemí zámku se nacházejí pěkné prostory s křízovými a valenými klenbami, v l. patře pak celkem 15 velkých obytných pokojů s příslušenstvím. V přízemních prostorách zámku byla v provozu likérka a sýrárna. Rozborem pitné vody v lokalitě zámky bylo zjištěno, že voda má vysokou kvalitu tzv artézských vod a je vhodná např. jako kojenecká voda.

historie

Prvních zmínek o Bzí se nám dochovalo až z roku 1345, tehdy již zde byla tvrz. Přestavba na barokní zámek až kolem roku 1651. Roku 1754 zámek opraven a přestavěn pro účely obývání vrchností. Po první válce výrazne upraven. Později využíván státním statkem, využit dokonce i pro byty zaměstnanců, dnes snad na prodej ve špatném stavu.
    Mass, Turyna Petr ; Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezku, 5.1. 2004

České Budějovice  (CB)