Hrady.cz
Původně gotická tvrz postavená pány ze Šternberka. V roce 1579 již zmiňován jako zámek. Později dlouhá léta přestavován na čtyřkřídlý, raně barokní zámek. Okolo mimořádně cený francouzský park v ludvíkovském stylu.

Zámek po rekonstrukci otevřen pro veřejnost - r. 2013

Graficke pismenko Prohlídky s odborným výkladem zrekonstruovaných i nezrekonstruovaných prostor zámku. Zámek není vybaven žádným mobiliářem. Rozlehlá zahrada byla zrekonstruována ve zjednodušené podobě.
Na zámku se pravidelně pořádají doprovodné akce a atraktivní programy (hudební festival, výstavy, noční prohlídky atp.).

historie

Raně barokní stavba na obdélném půdorysu byla vybudována na místě původní tvrze po roce 1650 podle návrhu architekta Filiberta Lucheseho pro hraběte Jana Rottala. Budovu zámku tvoří čtyři dvouposchoďová křídla s nádvořím ve tvaru mírně převýšeného čtverce, který v rohových částech je spojen čtyřmi šestibokými nárožními věžemi. Tento dispoziční symetrický typ se uplatňuje především v dálkových pohledech ladností tvarů, jeho přednosti včetně

Lucie Nižaradzeová (doplněno redakcí), 29.10. 2005

popis

Jedná se o velice monumentální pozdně renesanční dílo italského typu inspirované realizacemi francouzského architekta André Le Nôtrea. Tento pravidelně formovaný park s přilehlou oborou je v naší zemi jedinou ukázkou prostorového rozložení tohoto typu a tak dominantního zastoupení vodní složky. Hlavní osa zahrady vychází z osy zámku v samotném jejím čele. Je vyjádřena vodním kanálem, který vytéká z kaskádovitě upraveného pramene v čele obory

Lucie Nižaradzeová, 29.10. 2005

tvrz přestavěná na zámek