Hrady.cz
Zámek vznikl přestavbou starších renesančních domů v 18. stol. V letech 1847–1948 patřil Schwarzenberkům, kteří tu zřidili školu, několik úprav zámku. Po r. 1989 byl rodu majetek vrácen v restituci.
Zámek ve Varvažově
Před ústřední částí zámku ( pod velkými okny ) stávalo schodiště.
2000 ©Jiří Cukr
Obec Varvažov leží v severní části píseckého okresu nedaleko hradu Zvíkova. Jednu stranu návsi uzavírá opravená jednopatrová budova barokního zámku.
Jiří Cukr, 12.7. 2003

historie

Zámek vznikl přestavbou starších renesačních domů v 18. století (dokončen snad 1768) na příkaz Emanuela Václava Krakovského z Kolovrat, velkopřevora johanitského řádu se sídlem ve Strakonicích, který Varvažov vlastnil od 13. století. Nová stavba přirostla ke starým hospodářským budovám a sloužila jako soukromá rezidence stavebníka. V letech 1847 – 1948 patřil Schwarzenberkům, kteří tu zřídili školu. Tehdy také došlo k několika úpravám, např.

tvrz přestavěná na zámek
     Písek  (PI)