Hrady.cz
Na malém vršku uprostřed obce nedaleko silnice I. třídy se nacházejí pozůstatky středověké tvrze. Pahorek zarostlý bukovým lesem je dobře viditelný z obou směrů silnice, avšak ani místní obyvatelé neznají historický význam tohoto místa....
Pohled do věže
V přední části fotografie lze vidět základy věže a v dáli protější stěnu věže, foceno od severu.
Graficke pismenko Tvrz ani její zbytky (v turistické mapě je uvedeno, že tam jsou "zbytky zdí středověké tvrze") jsem nenašel. Nejlépe je jít do kopce,. kde podle mapy KČT je tvrz po polní cestě, která vede až na kopec. Nahoře je těžko určit, který ze tří vrcholků mohl být staveništem tvrze. Les na kopci je zarostlý křovinami a kopřivami, takže žádný pěkný výlet to není.
Petr Šantrůček, 9.8. 2004

turistické

Tvrz Adelsburg leží ve středu obce Bělá pod Pradědem, část Adolfovice, v blízkosti silnice č. 44 mezi Jeseníkem a Červenohorským sedlem ve směru na Šumperk, za areálem stolařské firmy Jesan. Nejbližší vlaková stanice je 5 km vzdálena v městě Jeseník. Pokud jedete autem, doporučuji auto zanechat na malém parkovišti u autobusové zastávky Bělá pod Pradědem, Adolfovice - Kino. Pohledem na severozápad uvidíme 100 m na vyvýšenině tvrziště ADELSBURG.

Martin Smital, 30.11. 2008

historie

První zmínka o obci Adolfovice je z r. 1284, kdy byla obec středem sporu mezi knížectvím Nisským a Vratislavským biskupem. Podle archeologických nálezů byla tvrz založena nejpozději v 1. polovině 14. století a stavba adolfovické tvrze je spojována s příchodem Haugwitzů do této oblasti v letech 1295–6, nebo až s další haugwitzovskou generací ve 2. desetiletí 14. století. Prvním jistým majitelem tvrze byl loupeživý rytíř Albert Haugwitz, který

pověsti

Název tvrze vznikl podle německého slova ADEL – šlechetný a BURG – hrad. Dle pověsti na tvrzi žil věrný a chrabrý pán, který u svých poddaných byl velmi oblíben. Jednou napadla tvrz horda loupeživých vojáků, jejich velitelem byl ukrutný pán – loupeživý rytíř, který se chtěl stát novým majitelem tvrze. I přes velkou přesilu nebyla tvrz dobyta. Avšak pán z Adelsburgu byl smrtelně zraněn a do rána zemřel. Věrní poddaní s duchem zemřelého pána

popis

Vlastní tvrz Adelsburg je na severozápadní a jihozápadní straně oddělena od okolního terénu dvojitým doposud hlubokým příkopem, ostatní strany se v původním stavu nedochovaly, jelikož rozšiřující se stolařská firma část svahu strhla. Severovýchodní a jihovýchodní strana tvrze byla tvořena prudkým srázem nad Javoříčským potokem a lze předpokládat, že tento potok byl součástí obranného systému (mohl se rozlévat a tvořit bažinu nebo širší souvislou

nepatrné zbytky zdí
     Jeseník  (JE)