Hrady.cz
Zřícenina tvrze z 2. pol. 13. stol. R. 1318 se zmiňuje Beneš z Martinic. Po požáru na konci 14. stol. byla tvrz přestavěna a rozšířena, v držení rodu až do konce 15. stol. Poté připojena k panství Vrchotových Janovic a r. 1549 se uvádí pustá. V 19. stol. z velké části rozebrána na stavební materiál.
pohled od severovýchodu
Graficke pismenko Nejlepší přístup je z návsi. Postavíte-li se čelem ke kostelu, po pravé ruce máte řadu asi tří domků se zahrádkami. Za posledním z nich je nenápadná ulička vedoucí přímo ke tvrzi.
11.4. 2004

historie

Někdy ve druhé polovině 13. století byla v Martinicích postavena tvrz poprvé připomínána roku 1318 v přídomku Beneše z Martinic, jehož rodu náležela tvrz až do konce 15. století. Po připojení k Vrchotovým Janovicím v 16. století ztrácí existence tvrze smysl a již roku 1549 se uvádí jako pustá. Její zříceniny se z větší části dochovaly až do 19. století, na jehož konci byla z větší části rozebrána a materiál použit na okolní stavby. Jednoduchá

Pavel Zany Komárek, 11.4. 2004

Benešov  (BN)