Hrady.cz
Zámek byl vybudován na místě dřevěného loveckého zámečku v roce 1608 Přemkem ze Žerotína. V roce 1844 získali zámek železářští podnikatelé bratři Kleinové, kteří tu založili přírodní park se vzácnými dřevinami.
oučná nad Desnou
Graficke pismenko Zámek lze stavebně rozdělit na část renesanční z počátku 17. stol. a část raně barokní z konce 17. století.
Renesanční část je tvořena jednopatrovou čtyřkřídlou budovou s obdélníkovým dvorem uprostřed a raně barokní část je tvořena též jednopatrovou, ale trojkřídlou budovou s věžicemi na nárožích zahradního křídla. U věžice z jižního křídla vystupuje kněžiště kostela z konce 18. stol.
Zámek je obklopen v současné době volně přístupným parkem.

historie

Ve středu Loučné na Desnou stojí v parku zámek, jehož renezanční část vybudoval na místě dřevěného loveckého zámečku roku 1608 Přemek ze Žerotína. Roku 1774 byla k zámku přistavěna kaple a o deset let později rozšířena na farní kostel, zasvěcený sv. Cyrilu a Metoději. Je vyzdoben freskami barokního malíře Ignáce Raaba. Roku 1844 koupili panství a zámek železářští podnikatelé a stavitelé železnic bratři Kleinové, za nichž byl zámek nazýván

Luděk Pitter, 9.7. 2003

Šumperk  (SU)