Hrady.cz
Zámek vznikl přestavbou původní gotické tvrze. Poč. 17.st. dal Kryštof Skuhrovský Louňovice přestavět, r. 1610 sgrafitová omítka, později štuková výzdoba, raně barokní prvky.
Čápi vydrželi, s komínem to bude horší
© Luděk Pitter 04/2004
Graficke pismenko Vznik obce Louňovice je spojen s ženským klášterem premonstrátek, který byl založen v polovině 12. stol. Za husitských válek byl vypálen a zanikl. Majetek získali Táborští, těm byl později zabaven a postoupen Janovi z Perštejna, který jej prodal Kryštofovi Skuhrovskému ze Skuhrova. Vlastní zámek vznikl přestavbou původní gotické tvrze. První zmínka o přestavbě je ze 16. stol. Začátkem 17. století, kdy Louňovice byly v majetku Kryštofa Skuhrovského, došlo k výrazné přestavbě do rozsahu dnešního zámku. V 2. polovině 17. stol. se stává panství opět majetkem církve a v roce 1924 zámeček zakoupila TJ Sokol v jejímž majetku je i dnes. V zámku je stálá expozice věnovaná Louňovicím, Blaníku a archeologickému výzkumu bývalého kláštera premonstrátek
18.4. 2004

Stavební historie
    První zpráva o louňovické tvrzi pochází z roku 1598, tedy čtyři roky po smrti Oldřicha Skuhrovského, jež v roce 1566 dostal Louňovice jako svůj dědický díl. Z toho vyplývá, že tvrz byla zbudována mezi léty 1566 a 1598. Ke stavbě nepochybně využil zbytků klášterního proboštství, což dokazují dochované zbytky středověkého zdiva v severní části východního křídla. Zachované hlavní zdi vyspravil, vložil do nich klenby a vyzvedl nad nimi patro.

Ondřej Drlík, 21.7. 2013

O strašidle na zámku
    Za dob roboty žil na Louňovickém zámku krutý správce. Jednou poručil, aby dřevorubci rozřezali 18 sáhů dřeva do večera. Úkol však byl nad jejich síly, a tak večer rozčilený správce hrozil, že všechny nechá za svou lenivost popravit. Předstoupil před správce starý dřevorubec a vyřkl, že správce stihne krutý trest. Zanedlouho správce onemocněl a zemřel. Od té chvíle prý na zámku začalo strašit. Jednou se prý před zraky ponocného otevřely vrata a

Ivo Rozehnal - podle P.Toufar - Česká Sibiř 2004 -edice Start, 16.2. 2008

WC, Občerstvení, Restaurace, Parkoviště, Suvenýry