Hrady.cz
Zámek vznikl přestavbou původní gotické tvrze. Poč. 17.st. dal Kryštof Skuhrovský Louňovice přestavět, r. 1610 sgrafitová omítka, později štuková výzdoba, raně barokní prvky.
Východní průčelí se SV věžicí (foceno od JV).
Graficke pismenko Vznik obce Louňovice je spojen s ženským klášterem premonstrátek, který byl založen v polovině 12. stol. Za husitských válek byl vypálen a zanikl. Majetek získali Táborští, těm byl později zabaven a postoupen Janovi z Perštejna, který jej prodal Kryštofovi Skuhrovskému ze Skuhrova. Vlastní zámek vznikl přestavbou původní gotické tvrze. První zmínka o přestavbě je ze 16. stol. Začátkem 17. století, kdy Louňovice byly v majetku Kryštofa Skuhrovského, došlo k výrazné přestavbě do rozsahu dnešního zámku. V 2. polovině 17. stol. se stává panství opět majetkem církve a v roce 1924 zámeček zakoupila TJ Sokol v jejímž majetku je i dnes. V zámku je stálá expozice věnovaná Louňovicím, Blaníku a archeologickému výzkumu bývalého kláštera premonstrátek
18.4. 2004

Stavební historie
    První zpráva o louňovické tvrzi pochází z roku 1598, tedy čtyři roky po smrti Oldřicha Skuhrovského, jež v roce 1566 dostal Louňovice jako svůj dědický díl. Z toho vyplývá, že tvrz byla zbudována mezi léty 1566 a 1598. Ke stavbě nepochybně využil zbytků klášterního proboštství, což dokazují dochované zbytky středověkého zdiva v severní části východního křídla. Zachované hlavní zdi vyspravil, vložil do nich klenby a vyzvedl nad nimi patro.

Ondřej Drlík, 21.7. 2013

O strašidle na zámku
    Za dob roboty žil na Louňovickém zámku krutý správce. Jednou poručil, aby dřevorubci rozřezali 18 sáhů dřeva do večera. Úkol však byl nad jejich síly, a tak večer rozčilený správce hrozil, že všechny nechá za svou lenivost popravit. Předstoupil před správce starý dřevorubec a vyřkl, že správce stihne krutý trest. Zanedlouho správce onemocněl a zemřel. Od té chvíle prý na zámku začalo strašit. Jednou se prý před zraky ponocného otevřely vrata a

Ivo Rozehnal - podle P.Toufar - Česká Sibiř 2004 -edice Start, 16.2. 2008