Hrady.cz
Kostel postavený v l. 1668-1682 podle D. Orsiho. Postavili jej mniši vyslaní Sv. Františkem z Pauly. Z let 1674-5 pochází barokní štukatury. Historickou památkou je dřevořezba Strom života z jednoho kusu dřeva z r. 1720.
Graficke pismenko Zajímavé místo najdete na trase mezi Novou Bystřicí a Landštejnem. Při jižní straně kostela jsou zbytky bývalého kláštera, který dal dvěma okolním vískám jméno - Klášter I. a Klášter II.

Kláštěrní podzemí
    V kostele probíhají za dobrovolný příspěvek prohlídky, stačí jen zazvonit na pí. Hlaváčkovou v bílém domku vedle, jak je na dveřích kostela napsáno. Přístupné jsou i zajímavé podzemní chodby, se svíčkou v ruce lze projít pár desítek metrů z trasy, která prý snad vede až na hrad Landštejn...
    Anna Hladíková, 3.8. 2008

historie

Víska Klášter I. vyrostla kolem bývalého kláštera z roku 1501. Ten byl roku 1785 zrušen a nadále využíván jako fara. V padesátých letech minulého století byl však odstraněn a zůstala z něho zachována pouze tzv. Červená chodba přiléhající ke kostelu. Ten je čistá raně barokní stavba dokončená v roce 1682.

klášter
     Jindřichův Hradec  (JH)