Hrady.cz
R.1568 Karel Žampach postavil na místě zámku dům. V r.1575 Mikuláš z Bubna postavil renesanční zámek. R.1668 František Adam z Bubna barokně upravil. R.1809 Verian Alfred Windischgrätz modernizoval rokokově. Poč.20.stol. Otakar Parish upravil secesně.
Žamberk - zámek
© Ivo Rozehnal, 07/2010
Graficke pismenko Zámek stojí v jihozápadní části města na okraji svahu, který se sklání do údolí Divoké Orlice. Je to jednopatrová, architektonicky nevýrazná budova, jež se rozkládá kolem dvou téměř čtvercových nádvoří. V severovýchodním rohu budovy je zámecká kaple. východně od zámku jsou umístěny hospodářské budovy uzavírající první vstupní nádvoří. Toto nádvoří je od města odděleno zdí s branou, ozdobenou erbem Parishů a Bubnů. Jihovýchodně od zámku se rozkládá anglický park, který dále přechází v oboru.
28.5. 2003

Simona, 30.5. 2003

historie

První zpráva o Žamberku je z roku 1341, kdy náležel k podštejnskému panství Mikuláše z Potštejna. Při dělení panství r. 1568 mezi syny Zdeňka Žampacha z Potštejna získal polovinu Žamberka Karel Žampach. Zřejmě to byl on, kdo postavil na místě nynějšího zámku kamenný dům a tím vytvořil základ pro pozdější jeho rozšiřování. V r. 1575 Karel ze Žampachu prodal svůj díl Žamberka majiteli druhé části, Mikuláši z Bubna. I když sídlil na Liticích,

Pardubický kraj
     Ústí nad Orlicí  (UO)