zámek Chyše

zámek a zámecký pivovar
Na místě gotického hradu postavil Mikuláš z Lobkovic renesanční zámek. R. 1708 byl barokně přestavěn. 1856-8 za Lažaňských z Bukové prošel barokní přestavbou. Zámek je dvou i jednopatrová budova, východní křídlo má arkády s křížovou klenbou.
Hlavní průčelí
© Ivan Grisa 08/2009
Graficke pismenko Původně renesanční zámek Mikuláše z Lobkovic, vystavěný na místě gotického hradu, přestavěný barokně r. 1708 zřejmě F.M. Kaňkou. Výrazně přestavěn novogoticky (s italskými vlivy) I. Ullmannem za Prokopa III. Lažanského. V současnosti postupně rekonstruován.
Simona, 30.5. 2003

Stručné shrnutí
    Původně hrad založil ve 13. století Odolen, předek pánů Pětipeských z Chyš, kteří jej pak drželi až do poloviny 14. století. Za husitských válek zbořen, obnoven až za Buriana z Gutštejna někdy po roce 1473. Anežka z Gutštejna se roku 1566 provdala za Mikuláše z Lobkovic; za něho hrad renesančně přestavěn. Krakovští z Kolovrat zámek upravovali barokně v 18. století, od roku 1766 jej vlastnili Lažanští z Bukové, za nichž byla v letech 1856 - 1858

Informační tabule, 8.7. 2003
    Nejstarší zprávy o Chyších, vsi a vladyckém sídle, pocházejí z l. 1169 – 1192, kdy jim vládl Ctibor, v l. 1219 – 1225 Tas a r. 12239 Přibyslav, všichni příslušníci neznámých rodů. Teprve v l. 1254 – 1292 zde sídlil Odolen, předek rodu Pětipeských z Chyš a Egerberka, a pak jeho potomci (do r. 1354). V r. 1358 si Chyše rozdělili Vilém ze Skály a Ahník (Ahně, Ahro, Hagen) a Oldřich Pluh z Rabštejna. V l. 1361 – 1365 byly celé Chyše, zřejmě se

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Západní Čechy, 27.1. 2005