hrad Horní hrad

Hauenštejn, Hauenstein
Zchátralý zámek přestavěný z hradu. Královský hrad z 13. st., přestavěn za Satanéřů pozdně goticky, za Šliků renesančně, za saských knížat barokně a za Buquoyů novogoticky. Od r. 2001 současným majitelem postupně rekonstruován.

Nové expozice pro rok 2013

Graficke pismenko Pro rok 2013 se otevřou dvě nové velké komnaty, které dávají prostor pro větší výstavy:

V létě proběhne měsíční expozice dosud vydaných faximilií společnosti Tempus Libri.

Druhou výjimečnou expozici bude tvořit zapůjčená Müllerova mapa Čech a Moravy - mapa německého kartografa Jana Kryštofa Müllera z roku 1720, zachycující Čechy v měřítku 1:132 000 (detailní zakreslení sídel a hospodářských činností).

turistické

Strážní hrad Hauenštejn (Horní hrad), patrně královského založení z půle 13. století. Velkoryse rozšířen a upraven v neogotickém slohu v průběhu 19. století rodem Buquoyů. Dnes postupně se obnovující regionální kulturní centrum s řadou budoucích možností netradičně stráveného volného času. Areál hradu je přístupný veřejnosti a pravidelně zde probíhá i kulturní program.
    Pavel Palacký, 18.5. 2004

historie

Na místě dnešního zámku Horního hradu u obce Krásný Les stával v hlubokém zalesněném údolí, prudce klesajícím k nedaleké Ohři, nad soutokem dvou bystřin na skalnatém ostrohu hrad Hauenštejn. Zachovaly se z něho pouze základy a sklepení staré, západní části a válcová, 15 m vysoká strážní věž, nazývaná Purkmistrovská. Královský hrad Hauenštejn vznikl nejdříve na konci 13. století patrně na ochranu zemské stezky vedoucí nedalekým údolím Ohře a

redakce webu, Woody, 28.5. 2002
    Jak to bylo dál
    O historii Horního hradu tedy už něco víte. Znáte ale také pokračování jeho příběhu? Chcete-li, povíme Vám jej celý, od začátku až do konce. Nebo spíše do nového začátku... Hrad Hauenštejn (Horní hrad) byl založen ve 13. století pravděpodobně králem Přemyslem Otakarem II. k ochraně obchodních stezek vedoucích údolím Ohře a důlní činnosti v okolních Krušných horách. Nejranější písemná zmínka je z roku 1320, kdy se hrad nachází v držení Mikuláše

Pavel Palacký a Eva Kulatá, 18.5. 2004

Vzpomínky na dávné horníky
    Hauenstein, jak se dříve hrad nazýval, v naší řeči značí jakousi palici na kámen, tedy místo, kde se kutalo do země. Pro tento účel zde byl hrad postaven: střežil ona důlní díla, v nichž se dolovalo stříbro, ruda i drahé kamení. Vždyť nedaleko hradu ústí mnohá štola, a tak za bouřlivých nocí u věže, kde se horské větry rády prohánějí, slýcháme ozvěnu těžké důlní dřiny a v kopcích nad hradem se občas v temných nocích komíhají světélka. To asi

Pavel Palacký, 28.5. 2004
    O dobývání hradu Švédy
    Jako mnoho dalších hradů byl i Hauenštejn v době třicetileté války obléhán a dobýván švédským vojskem. Dobyt byl Zámecký vrch vypínající se nad hradem. Hradní posádka se však udatně bránila a první útok byl odražen. Na druhý den se Švédové hotovili ke druhé zteči. Roznesla se mezi nimi zpráva, že Kadaňští spolu s pány ze Šumburka a nedalekého Himlštejna chystají brannou pohotovost ku pomoci obleženým. Švédové tedy rychle podruhé zaútočili.

Z pramenů Pavla Palackého, 28.5. 2004
    Tajné chodby na Hauenštejně
    Z oněch dávných dob se nám zachovalo povědomí o rozsáhlé spleti tajných chodeb vedoucích z četných sklepení, jimiž hrad oplývá, na všeliké strany. Praví se, že jedna ústí v bývalé sakristii v kostele v Krásném Lese. Druhá, jíž byl veden výpad proti Švédům, vychází pod skalou, na níž hrad stojí v nivě Hornohradského potoka. Třetí vede na Zámecký vrch do současné kaple. A konečně čtvrtá až na nedaleký hrad Himlštejn, tedy přes dva kopce se ubírá.

O zabitém
    Avšak i nedávná minulost je přítomna v hradních zdech. Před nemnoha léty pod okny jižního paláce před Rytířským sálem bylo nalezeno bezvládné tělo mladíka s hlubokou ranou na temeni hlavy, jež pádem samotným mu nemohla být způsobena. Byl to ještě mladý člověk, který žil v nedaleké vsi a v opuštěném chátrajícím hradu trávil mnohé dny. Prý také chránil hrad před drancováním divokých trempů, vandalů a nenechavců z širokého okolí. Stala se mu snad

Čertův balvan
    Tak jako na mnohých místech Království českého, i na Hauenštejně v minulosti podlehl mladý šlechtic lákavé nabídce a uzavřel s ďáblem sázku, ze které měl mít prospěch. Ne však bez námahy. A jen o vlas unikl vsazenému prokletí. Inu seběhlo se to takto. Kdysi dávno, v době plné neklidu a mordování, vedli hauenštejnští co chvíli potyčky s divokými Sasíky. V četných půtkách trpěli lidé i hradní opevnění. I rozlítil se hněvem spravedlivým Vilém, pán

Z pramenů Pavla Palackého, 31.5. 2004

Rodiny s dětmi, Suvenýry, Rezervace, Pronájem prostor, Svatby, Samostatné prohlídky, Noční prohlídky
    Karlovarský kraj
     Karlovy Vary  (KV)