Přihlásit
Přihlášení na server
Registrovat | Žádost o heslo
Zbytky zařízení na výrobu produktů suché destilace dřeva (dehet, terpentýn, kalafuna, smola) v severní části Plzně. Pec využívala zdejšího lesního bohatství v I. pol. 19. stol., vznikla pravděpodobně v souvislosti s housenkovou kalamitou roku 1812.
Graficke pismenko Nedaleko Plzně (a pěkného místa na koupání) stojí kolomazná neboli dehtářská pec. V minulosti dosti rozšířené důmyslné zařízení na výrobu všestraně užitečných produktů. Pece stávaly většinou na okraji větších lesnatých celků.
19.5. 2003

Kolomazná pec v Plzni - Bolevci
    Borové lesy severně od Plzně poskytovaly dostatek surovin pro výrobu produktů suché destilace pryskyřičného dřeva a pryskyřice. Výsledkem byly dehet, terpentýn, kalafuna, bednářská a ševcovská smola, a jako v podstatě odpadní produkt vznikalo dřevěné uhlí. Bezprostředním podnětem pro stavbu pece (a dalších, dnes nedochovaných) byla housenková kalamita roku 1812. V letech 1820–54 je v okolí doloženo osm podobných objektů. Postupně zanikaly po

Ivan Grisa, dle H. Hlušičková a kol.: Technické památky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, II. díl, Libri 2002, 28.3. 2010

technická památka
     Plzeň-město  (PM)